Hverdagsbunad

Trysil husmorlag på utflukt til Håvi, ca 1940. Dette er antagelig rett etter at hverdagsbunad for Trysil ble tatt i bruk. Foto: Trysil kommunes fotosamling, gjengitt med tillatelse fra eier.

Samtidig som Trysil husmorlag jobbet med festbunaden for Trysil i 1938 / 39 ble det laget en hverdagsbunad for Trysil som var ferdig i 1940. Hverdagsbunaden er av bomullstoff, såkalt blåtøy. Blåtøysbunader var populære på midten av 1900-tallet. De hadde ikke samme krav til broderi og draktsølv som festbunadene i ull og var mer overkommelige å skaffe seg.  En blåtøysbunad er også veldig lettstelt når det gjelder vask. De ble mye brukt som barnebunader.

Fotografi fra Trysil Husflidslags brosjyre fra 1998

I likhet med festbunaden består hverdagsbunad for Trysil av et ermeløst liv som er sydd sammen med en stakk som er rynket til livet.

Den er i grønt eller blått ensfarget blåtøy, med eller uten røde kantebånd på livet og nederst på stakken. Den snøres sammen med en tvunnet snor av bomullsgarn foran.

Til bunaden brukes rutete, stripete eller ensfarget skjorte og forkle, etter den originale beskrivelsen i farger etter eget valg. Skjorta har pufferme som når til albuen eller håndleddet og linning i halsen og nederst på ermet, Det er rynker rundt halsringningen både på forstykket og bakstykket.

Forkleet har rynker i overkant og forklebåndet lukkes med hekter på den ene siden.

De første tiårene ble bunaden brukt med hvit skjorte og hvitt forkle til helgebruk og mer pyntede anledninger.

Det ble sydd opp flere hverdagsbunader med rutete skjorter og forklær til Husflidslagets 60-årsjubileum i 1986 og den var vertskapsantrekk da Trysil Bygdekvinnelag arrangerte Norges Bondekvinnelags landsmøte i 2002.

Husfliden i Trysil og Bunadkomiteen i Trysil Husflidslag jobber i 2023 og 2024 med å relansere hverdagsbunaden, som er lite brukt i dag.

Kristine Larsen, aktiv i den aller første bunadkomiteen i Trysil, midt i bildet. Hun har sin hverdagsbunad, med rutete skjorte og forkle.